Werkwijze: hedendaags leiderschap

Hedendaags leiderschap

Er zijn heel veel verschillende definities over leiderschap. Bass schreef daarover: ‘There are almost as many definitions of leadership as there are persons who attempted to define the concept’. Wat is dan ons beeld van een hedendaagse leider?

De kern van verandertrajecten is de betekenisgeving die de actoren eraan geven. Het is aan de leider om dit proces te faciliteren. Anders gaan denken om anders te kunnen gaan doen. Wij adviseren aan leiders om het gevoel eens los te laten dat je zelf of jouw organisatie in control moet zijn. Laat ook de gedachte eens los dat anderen van je verwachten dat je als leidinggevende moet weten hoe het moet. De complexiteit waarmee we als leidinggevenden te dealen hebben maakt het namelijk inherent dat je niet altijd weet wat het probleem is, hoe je het moet definiëren en dat je ook niet weet hoe je het moet oplossen – welke oplossingen adequaat en passend zijn. Wij zien vanuit een kwetsbare houding het als de opgave van leidinggevenden om zelforganisatie en vindingrijkheid te kaderen, te stimuleren, te begeleiden en te faciliteren, en niet te regelen en te controleren. Dat is de opgave voor de hedendaagse leider.

Vrijheid

Medewerkers die de vrijheid hebben om zelf te bepalen waar en wanneer zij hun werk doen presteren beter.

Meer over vrijheid

Vertrouwen

Vertrouwen betekent ook durven loslaten. Niet voor iedereen even gemakkelijk!

Meer over vertrouwen

Verantwoordelijkheid

Binnen de professionele vrijheid die aan medewerkers wordt geboden nemen zij hun eigen verantwoordelijkheid. Zij staan voor de output die wordt geleverd, kwantitatief en kwalitatief.

Meer over verantwoordelijkheid

Verbinden

Medewerkers staan samen voor een product. Samen staan medewerkers voor hun organisatie en vormen zij een onderdeel van de context waarbinnen hun organisatie functioneert.

Meer over verbinden

Conceptueel model

Conceptueel model hedendaags leiderschap

Contact met M2Change

Persoonlijk contact? Graag! Neem contact met ons op via één van onderstaande mailadressen. Je kunt ook het contactformulier invullen en daar je gegevens achterlaten, dan nemen wij snel contact met je op. Een bericht sturen via LinkedIn of gewoon bellen kan natuurlijk ook. Kies maar!

Met het moment waarop je contact met ons opneemt begint het veranderingsproces. Van jou zelf en van jouw organisatie. Ook een reis van 1.000 kilometer begint immers bij de eerste stap… Tot gauw!

Marc: T 06-517 770 65 • marc.peeters@m2change.nl